OK_marine_logo
Norwegian (Bokmål) English 
29. aug 2022

Slik forbereder du deg til hummerfisket

OK Marine har besøkt fiskerne Per (94) og Ingvar (86) Kristoffersen fra Flekkerøy i Kristiansand. Til sammen har brødreduoen over 150 års erfaring fra hummerfisket. Her får du deres beste praktiske tips til hvordan man bør forberede seg til fiskestart.
Bilde%20av%20eldre%20fiskere
Vi møter Per og Ingvar en sensommervarm formiddag i midten av september. Humøret hos duoen er på topp, og fortellinger fra gammelt av formidles som perler på ei snor på et av Flekkerøyas mange nedlagte fiskemottak.
 
- Jeg har sikkert fisket hummer i 80 år, forteller Per, eldstemann av de to. Ingvar er ikke mye dårligere, som med sine 75 års erfaring følger hakk i hæl.
 
- Jeg var vel tre år første gang jeg var ute på hummerfisket med min far, fortsetter han engasjert.
 
Det er ingen tvil om duoens erfaring. Så hva er deres beste forberedelsestips til hummerfisket?
 

Riktige teiner og godt sa 

Fiskeskrøne-mitraljøsene fra Skudeviga påpeker først det mest innlysende, nemlig å skaffe seg gode og riktige teiner.
 
- Det aller første du må huske på er å ha ei god og tilpasset hummerteine. Det nytter ikke like bra med ei vanlig krabbeteine, det må være ei teine med mindre fluktåpning, på rundt 60 mm, formaner eldstebror Per.
 
- Før i tiden brukte vi bare treteiner. Dette kan også fungere i dag, men vi anbefaler gode stålteiner, som fisker bedre og har god holdbarhet.
 
Ingvar påpeker så viktigheten av å skaffe seg godt agn.
 
- Sett bort fra teiner er det aller viktigste i forberedelsene å skaffe seg et godt sa! Det gjelder å ha et godt sa, sa vi alltid før.
 
Undertegnede sliter umiddelbart med å oppfatte hva «sa» betyr, men det viser seg kjapt at dette er det lokalspråklige uttrykket for det mer velkjente begrepet «agn». Man må altså huske på å finne godt og riktig agn for å lokke til seg hummeren.
 
- Et godt sa må være litt råttent og helst surt, og for all del ikke for ferskt. Bruker man for fersk sa biter ikke hummeren på, og man får bare masse krabber, mener Per. Agnet bør i tillegg være saltet, fortsetter han.
 
At sa`et er viktig for dem demonstreres av forberedelsene deres. I ukene før fisket starter bruker brødrene sildegarn for å bunkre opp nok fisk som så skal «modnes og tilberedes» til å bli godt agn.
 

Mindre søl med pellets

For vanlige landkrabber kan jobben med å skaffe seg råtten og sur fisk til agn være både vanskelig og tidskrevende. Skulle man ønske seg et enklere og mer moderne alternativ finnes det ifølge Per andre gode løsninger.
 
- Vi har prøvd oss frem med å bruke pellets i teinene. Dette fungerer veldig bra, og det hører vi fra andre også, forteller han.
 
Pellets er en enklere og rensligere form for teine-agn. Den er gjerne spesialtilpasset til krabbe og hummer, men fungerer også godt til vanlig fiske. Pelletsen leveres i kar med forskjellige størrelser, og brukes sammen med en agnboks.
 
- Det er veldig renslig og greit, man slipper sølet på nevene fra vanlig agn som sur og råtten fisk. Man tar bare pelletsen i en liten spade og fyller den opp i en agnboks som man så fester i teinene. Enkelt og greit, mener Ingvar.
 
Pelletsen blir så enten spist opp av fangsten, eller sakte men sikkert skylt ut av boksene på naturlig vis.
 
- Noen ganger blander vi også pelletsen med råtten fisk, opplyser han.
 

Finn skråninger

Samtalen dreier seg så inn på hva man bør gjøre når man har fått på plass riktige teiner, skaffet god sa, og så skal legge i vei ut på sjøen. De kommer med et klart tips til hvor teinene bør plasseres.
 
- Du må finne steinbunn og aller helst skråninger og røyser. Der ligger hummerne og gjemmer seg, formaner Ingvar, som bruker kartplotter og ekkolodd for å finne frem til gode områder.
 
Han har også klar beskjed til hvilken dybde teinene bør settes på:
 
- I starten av fisket legger vi teinene på mellom 15 og 25 meter, men etterhvert som det blir kaldere i vannet går vi enda dypere. Før kunne vi til og med fiske på bare et par meters dybde, men dette gjør vi ikke lengre. Nå har vi jo også god hjelp fra teinehaleren, humrer han.
 
- Før brukte vi mye ståltråd for å måle dybde, men stort sett husket vi hvilke plasseringer som var gode, supplerer Per, som også minner om bruken av råtnetråd.
 
- Den må monteres slik at hummeren kan komme seg ut av teinen om teinen skulle komme bort, fortsetter han, før han skyter inn på en historie om hvordan hummerne før i tiden selv forlot teinene om morgenen. Da gjaldt det å hale teinene i land før morgengry.
 

Stripse klørne

At hummeren har klør som kan gjøre stor skade på fangstfingre er velkjent. For å uskadeliggjøre hummerfangsten anbefaler de begge bruk av en såkalt hummerbindetang til å sette strikk på klørne med.
 
- Vi må jo få satt et strikk på klørne før vi legger hummerfangsten i sanketeina. Den hummerbindetangen er sabla grei å bruke til den jobben, mener Per, før han forståelig nok forteller om hvordan dette foregikk før i tiden – uten tangen til hjelp.
 
Brødrene Kristoffersens beste tips til hummerfisket oppsummert:
 
- Skaff deg en hummerteine eller to med 60 mm fluktåpning. 
- Unngå bruk av fersk sa (agn) – bruk pellets eller sur/råtten/salt fisk
- Monter råtnetråd på teinen
- Plasser teinene i skråninger og på stengrunn – der liker hummeren seg best – bruk gjerne kartplotter og ekkolodd om nødvendig
- Teinene skal helst settes mellom 15 og 25 meters dyp – gjerne dypere når det blir kaldere i vannet
- Bruk en hummerbindetang til å sette strikk på klørne med etter fangst 
 
Se også vår nettbutikk hvor du finner alt du trenger til hummerfisket.
 
Har du andre spørsmål om hummerfisket kontakt oss via på 38 61 05 30 eller send oss en mail på info@okmarine.no
 
Godt fiske!

Artikkelen ble første gang publisert september 2020
 
v%C3%A6rlandsgarn%201
12. apr 2024
VÆRLANDSGARNET®
VÆRLANDSGARNET®
Bilde%20artikkel
26. jan 2024
OK Marine har styrket sin garnsatsing
OK Marine har styrket sin garnsatsing
Samlebilde%20bensinkanner
25. jan 2024
Ny standard for 95 oktan E10 bensin
Ny standard for 95 oktan E10 bensin
Bilde%20av%20eldre%20fiskere
29. aug 2022
Slik forbereder du deg til hummerfisket
Slik forbereder du deg til hummerfisket
Reketeine_1
28. apr 2022
Rekefiske med teiner - slik får du fangst!
Rekefiske med teiner - slik får du fangst!
Nettbruk-5451
28. apr 2022
Egersund Group, ved OK Marine, har undertegnet avtale om kjøp av Frydendahl Im- & Export A/S
Egersund Group, ved OK Marine, har undertegnet avtale om kjøp av Frydendahl Im- & Export A/S